Jeg har lenge hatt et mål for firmaet mitt – og det er å sette større fokus på hvilket håndtverk fotografi er. Faget handler ikke bare om å fange blinkskudd med et kamera. Fotografi er hvordan man ser verden – og hvordan man foreviger den. Det handler om hvordan man framstiller det, og ikke minst hvordan man tar vare på det. Derfor har jeg valgt å gå bort fra en ferdig pakkeløsning med fotografering og bildefiler. Nå får du kjøpt fotografering hos meg, og kan velge selv om du vil kjøpe forstørrelser, album eller bildefiler i ettertid.

bryllupsalbum

Vår plikt som profesjonelle.

I dag har alle et kamera – og alle kan kalle seg fotograf. Derfor syns jeg det er enda viktigere for oss, profesjonelle fotografer å skille oss ut fra mengden og «avnormalisere» dette med å gi ut bildefiler. Hva gjenstår av faget vårt til slutt, om alle skal levere ut råvarene sine? Det er vi som skal være best i faget vårt – og det er vi som bør sørge for at hele faget blir tatt vare på. Et bilde er ikke skapt for å ligge på en USB eller på en harddisk. Sammenlign det med analoge negativet, som før i tiden måtte framkalles for å ferdigstilles. Våre RAW-filer er et moderne negativ – og de bør også framkalles av fagfolk for å ferdigstilles.

Denne endringen jeg har gjort, kommer også av at jeg mange ganger har opplevd å se mine egne bilder i forferdelig forfatning. Fargetonene på printet kan se helt galt ut, oppløsningen kan være dårlig, og til og med kan det beskjæres slik at hele bildet oppleves feil. Da blir jeg litt lei meg når jeg har lagt kunnskap, tid og ikke minst sjela mi i noe som ender opp på denne måten.

 

Bilder er en investering i minner. Et kvalitetsprodukt må bevares riktig, og kan vare i mange, mange år.

Dessverre havner mange fotografers bilder i skrivebordskuffen hjemme hos folk, fremfor på veggen eller i et flott kvalitetsalbum, der de bør være. Ikke vet vi om usb-en kommer til å gå ut på dato heller. Det vil ikke print gjøre. Et stort pluss ved å bestille forstørrelsene hos meg, er at du alltid har garanti for at bildene tilsvarer det jeg har på skjermen – og at produktene er av ypperste kvalitet som ikke blekes i sola, for eksempel.

 

Du kan fortsatt få tak i bildefiler.

Jeg skjønner innmari godt at kundene mine vil ha bildefilene til odel og eie – og det er helt greit! Bildefilene kan du fortsatt kjøpe ut – men de er nedprioritert i min prisliste. I tillegg får du faktisk lavoppløselige bildefiler til sosiale medier, av alle bildene du først har kjøpt print av hos meg.

Jeg ser dessverre ingen framtid som fotograf om jeg skal gi ut alle bildefilene til en gi-bort-pris. Noen rynker kanskje på nesa og tenker at bildene allerede var dyre – men husk – ethvert bilde som er skapt, er dannet ved hjelp av flere års utdanning, kursing, og øvelse, og med utstyr som må investeres i for å kunne produsere kvalitet. Bildene er ikke bare et knips – det er et håndtverk, akkurat som en kunstners maleri. Derfor koster det å gå til fotografen, og derfor bør det egentlig ikke gå an å få bildefilene for å printe selv – for det ferdige papiret er en del av vårt fag – en svært viktig del av det.

Personlig tror jeg dette er et viktig og stort steg for meg og resten av bransjen. Rett og slett for å bevare fotografiet – og faktisk klare å overleve som fotograf.

Se de nye prisene mine i hver kategori i menyen. Pris og galleri for ulike sjangre ligger samlet på én side for enklest mulig navigering!
Ps. Bryllupspriser står fortsatt som før.